Eric von Rosen

Efternamn

Rosen

Förnamn

Eric von

Titel

Greve

Levnad (start)

1879-06-02

Levnad (slut)

1948-04-25

Alternativt namn1

Carl Gustaf Bloomfield Eric von Rosen

Hem land

Sverige

Hem län

Södermanland

Hem landskap

Södermanland

Hem härad

Villåttinge

Hem kommun

Flen

Hem socken

Hyltinge

Hem ort

Rockelsta

Hem byggnadsnamn

Rockelsta herrgård

Födelse land

Sverige

Födelse län

Stockholm

Födelse kommun

Stockholm

Födelse ort

Stockholm

Kön

Man

Verksamhet / yrke

Etnograf, forskningsresande, godsägare, filatelist

Anmärkning

Son till greve Carl Gustaf von Rosen och Ella Carlton Moore

Syskon:
Clarence

Gift med friherrinnan Mary Fock (1886-1967)

Barn:
Carl Gustaf, pilot
Birgitta Wolf, författare


Utställning: Röster i Flen 2011, text på vepa: "Och alla dessa vildmarkens forna åbor hafva nu blifvit mina vänner, alla tyckas de efter döden hafva förstått och förlåtit, att jag tagit deras lif. Ja, t. o. m. öfver nilkorokodilens galgfysionomi hvilar ett humoristiskt och åtminstone halft förlåtande löje."

Eric von Rosen 1879-1948 var etnograf och storviltjägare, bland annat utforskade han Afrika. Han köpte godset Rockelstad 1899 och lät bygga om det i nationalromantisk anda. Under 1930-talet blev han allt mer övertygad nazist men tänkte om när han insåg vad som skedde. I ett bål utomhus brände han då upp de gåvor han fått av Hermann Göring som var en av Hitlers närmaste män och som varit gift med hans avlidna svägerska Carin. Eric von Rosen hade sina samlingar från jakter och resor i övre hallen på Rockestad. I citatet ovan beskriver han dem i Riddarhusets tidskrift Arte et Marte år 1913.



"Ragnar Hagström berättar i Björnlunda Krönika 1999-2000 om ett minne från sin skoltid på Katrineborgs skola vid Skeppet på 1930-talet. "En dag då vi som vanligt var ute på rasten hördes ett motordån på avstånd. Från skolgården såg vi att det kom från ett flygplan som uppenbarade sig över horisonten och närmade sig. Det flög in över Lockvattnet och sänkte sig mot sjön. Det var tydligt att de landade, eftersom motorljudet upphörde. Händelsen väckte uppmärksamhet i bygden, därför att det var sällsynt att man fick se flygplan på nära håll vid den tiden. Efter några dagar kom förklaringen till det inträffade. Det var ingen mindre än Hermann Göring som hade fört planet. Det påstods att han hade navigerat fel och förväxlat Elghammar med Rockelsta": Den tyske nazistledaren Hermann Göring hade genom åren gjort många besök på Rockelsta. Slottet ägdes av hans vän och svåger greve Eric von Rosen, och det var där han träffat sin hustru Karin. Men den här gången - efter den oavsiktliga mellanlandningen på Lockvattnet - anlände Göring för första gången i egenskap av ministerpresident i Tyskland, för nazisterna hade nu tagit makten. Den flygmanöver som Ragnar Hagström blev vittne till rör sig sannolikt om Görings visit sommaren 1933 i samband med ett bröllop på Rockelsta. Händelsen finns beskriven i ett reportage i Svensk Damtidning, nummer 26/133: "Ett ståtligt bröllop ägde rum häromdagen i Södermanland. Forskningsresande Eric von Rosen gifte nömligen bort sin dotter Birgitta med Albert Nestler från Lahr Baden. Önnu större intresse för den stora allmänheten var dock att Tysklands starke man, Hermann Göring, infann sig till bröllopet i flygmaskin, medföljande en stor blomsteruppsats från Hitler. Den högtidliga akten kom att stå i hakkorsets tecken". Vigseln ägde rum i Helgesta kyrka och Svensk Damtidning rapporterar att man som utgångsmarsch spelade Die Fahnen Hoch, en känd nazistisk kampvisa, och att det var första gången den melodin framfördes i en svensk kyrka. Vi får anta, och hoppas, att det också var sista gången" / Ur "Göring, Malmgren och flygkraschen. Några ändelser i luften över Björnlunda" i "Björnlunda från industrialismens genombrott till andra världskrigets slut" av Björnlunda hembygdsförening (2018), sidan 131-133