Thage Ohlsson

Efternamn

Ohlsson

Förnamn

Thage

Levnad (start)

1893-03-15

Levnad (slut)

1971-01-15

Alternativt namn1

Karl Ragnar Thage

Hem ort

Stockholm

Födelse land

Sverige

Födelse län

Jönköping

Födelse landskap

Småland

Födelse kommun

Jönköping

Födelse ort

Jönköping

Kön

Man

Verksamhet / yrke

Cicelör

Anmärkning

Son till Karl Alfred Olsson (f.7/8 1861) och Anna Sofia Ragnar (f.28/1 1867). Gift 1922 med Judit Sofia Andrén född 1897 i Härad och död 1932. En dotter, Rut Linnéa, född 1924. Gift andra gången 1937 med Eva Elisabeth född Karlsson i Spånga 1894.

Syskon:
Lindis (f. 31/4 1904 i Falköping), brodös, donerade broderns verk till Sörmlands museum

I arkivmaterialet finns en artikel om "Fabrikör Ohlsson" och hans arbete med tandläkarborrar (Boo-Posten 1950).

Minnesanteckningar nedtecknade i samband med besök hos Lindis Olson på Fredhällsgatan 5 i Stockholm 1991-08-20:

Angående brodern, ciselören Thage Ohlsson.
Thage Ragnar Ohlsson (1893-1972) föddes i Jönköping. Familjen flyttade senare bland annat till Falköping där Lindis föddes.
Fadern, Karl Alfred Donatus började på NK i Nyköping 1925. (Namnet Donatus hade enligt Lindis kommit till Sverige (och Blekinge) med kirgiserna och Karl XII).

Fadern blev en av NK´s skickligaste stolmakare. Lindis har kvar en del möbler, en stol med egenhändigt broderad dyna och rygg, ett litet bord, en pall samt ett fästmöskrin med olika träinläggningar. Det sistnämnda var en gåva till modern Hanna Serafia.

Thage gick på tekniska skolan (Västra skolan) i Nyköping (Tekniska Yrkesskolan i Nyköping). Ett föremål har Lindis kvar från Nyköpingstiden, en mycket utsirad pjäs med lock och inskription som talar om när pjäsen tillverkats. Då lär Thage ha varit omkring 16-17 år.

Thage lämnade Nyköping vid 18 års ålder. Han arbetade sedan runt om i Norden, bland annat hos guldsmeden Bohlin i Stockholm, konstgjutare Bergman i Norge, och hade senare en liten verkstad i Stockholm. Thage tillverkade konsthantverk i silver och koppar, hos Bohlin gjorde han ett stort skrin som Gustav V skänkte till kejsar Wilhelm. Under kriget tillverkade Thage tandläkarborrar till Norge och Danmark.

Lindis har nu i sin ägo ett 25-tal föremål ur Thages produktion. Det finne en punschbål (glasskålen fattas) med älvmotiv, diverse fat varav somliga är kopior, mer eller mindre exakta, av barockfat och kopparspeglar mm. Lindis vill att Södermanlands museum väljer ut ett antal föremål vid hennes bortgång. Det är omnämnt i hennes testamente. Det vore önskvärt att även få foto på Thage vid en eventuell donation.

Thages verktyg lär befinna sig på Skansen.