Arvid Uhrbom

Efternamn

Uhrbom

Förnamn

Arvid

Levnad (start)

1894-01-09

Levnad (slut)

1961-06-23

Alternativt namn1

Knut Arvid

Hem land

Sverige

Hem län

Södermanland

Hem kommun

Nyköping

Hem socken

S:t Nicolai

Hem ort

Nyköping

Hem gatuadress

Västra Trädgårdsgatan 65

Verksamhet / yrke

Konstsmed, körsångare

Anmärkning

Son till smeden Ernst Helge Petrus Urbom och hans hustru Klara Vilhelmina Larsson, Perioden i Nyköping. Bror till Erik och Harald Uhrbom.

Om Arvid Uhrbom kan man läsa på firman Larsson och Kjellbergs hemsida, historik (2016). I korthet:
"Larsson & Kjellberg leder sitt ursprung från slutet av 1800-talet, närmare bestämt till omkring 1880, då företaget grundades som smidesfirma. År 1919 övertogs rörelsen av den stockholmsfödde Axel Anderson, som redan 1909 fått anställning i företaget, och fyra kompanjoner, nämligen Ernst Gustafsson, Arvid Andersson, Erik Eriksson och Arvid Uhrbom.
Arvid Uhrbom föddes 1894 som ett av 10 barn i en sångbegåvad familj. Han medverkade både i kyrkokör och manskören SN. Hans konstnärlighet kom även fram i hans smide och han benämndes som konstsmed. Uhrbom var trolovad men fick inte gifta sig. Han avled plötsligt 1961.
Arvid Uhrbom tillverkade många konstfärdiga utsmyckningar genom åren, huvudsakligen i verkstaden och smedjan vid Brunnsgatan 26".

Sigurd Eriksson som gick med i kören 1944 minns också Arvid och hans bröder. I hans "Andrebasens berättelse" har han beskrivit bröderna Uhrbom: "Den praktfulla brödratrion dominerades av Arvid, en stor kraftig smed med nävar som man fick se upp med då man hälsade på honom handgripligen. Ehuru ingalunda underutvecklad i handavseende lärde jag mig att passa på sen jag nån gång inte fick näven tillräckligt långt i hans. Efter det nypet aktade jag mig väldigt noga, det gällde att ta ordentligt grepp när man skulle trycka till och helst litet innan Arvid klämde sta, som det heter här i Sörmland.
Arvid hade en stark utstrålning och ett lättrört barnasinne. Till Årsfesterna diktade han ofta någonting som han föredrog med av rörelse lite darrande stämma. konstsmide ägnade han sig också åt, femarmade ljusstakar och sånt. Lampetten på väggen i körlokalen är ett av hans verk (SLM 37504 i samling: Manskören SN). Han var nog ankaret i andratenorstämman, utmärkt sångare och en fin människa.

Brodern Erik var nånting i samma stil. Han var träsvarvare och gjorde, även han fina saker.
Ständigt hade han körens bästa för ögonen och kom ofta med förslag till sångens främjande. han var mycket glad över körens första egna lokal i en källare på Östra Kvarngatan. vid inflyttningen fick en stämmobroder till och jag gå med honom hem och fira tilldragelsen med ett par glas vin (1951)
.
Harald Uhrbom låg före mig i tiden, en rese av samma kaliber som de övriga. Han till och med komponerade litet grann, vi har ett verk av honom, "Hör hur harpotoner brusa". Tidstypiskt romantiskt och litet yvigt verk. Man kan säga att verket har något Uhrbomskt över sig"./ Ur Sigurd Eriksson "Andrebasens berättelse" 1990, museets arkiv.