Ture Ekman

Efternamn

Ekman

Förnamn

Ture

Levnad (start)

1880-03-17

Levnad (slut)

1966-06-09

Alternativt namn1

Thure Emanuel Ekman

Hem land

Sverige

Hem län

Södermanland

Hem landskap

Södermanland

Hem kommun

Strängnäs

Hem ort

Mariefred

Kön

Man

Verksamhet / yrke

Fotograf

Verksamhetstid (start)

1915

Verksamhetstid (slut)

cirka 1960

Anmärkning

Ture Emanuel Ekman föddes år 1880 i Axberg i Örebro län. Han är son till bokhållare Frans Oskar Ekman (f. 1856) vid Dylta station och Anna Charlotta Fröling (1859-1892). Föräldrarna är enbart förlovade när Ture föds, men gifter sig samma dag som han döps 6/5 1880.

Syskon:
Ture hade två syskon, varav en dog 3 år gammal.

Tures mamma dör 1892, 32 år gammal av influensa och lunginflammation. Familjen flyttar efter det runt, b.la. till Solna och Hudiksvall.

I slutet av 1890-talet och början av 1900-talet flyttar Ture runt på olika adresser i Stockholm. Han arbetar först som bodbiträde och börjar sedan utbilda sig till fotograf hos Nykvist. 1910 bor Ture ensamstående i Norrköping. 1915 flyttar han till Mariefred och kommer att vara verksam som fotograf fram till cirka 1960, som yrkesfotograf fram till cirka 1930. Han fotograferade även vid sidan av anställningar som handelsbiträde med mera.

År 1926 gifter han sig med Elsa Charlotta Gabriella Åbeck (f. 1891). Hon är född i Stockholm och ett av tre oäkta barn som växer upp hos sin mor. Hon har två barn som bodde tillsammans med dem. En oäkta dotter, Sally Elisabet (f. 1921), som senare anges i församlingsutdraget som deras gemensamma dotter. Elsa har även en oäkta son, Alvar Reinhold Åbeck (f. 1913) med måleriarbetaren Erik Reinhold Karlsson från Arboga som erkände faderskapet muntligt efter förlossningen. 1915 får hon en dotter, Berta Reinholdina, som dock dog fyra månader gammal.

Ture dör år 1966. Några av hans bilder finns i hembygdsföreningens ägo samt ca 200 negativ.

Negativen i Sörmlands museums samlingar har kommit in med Ernst Lundqvists samling:
"Sommaren efter lyckades jag nämligen under en semestervistelse på Mariefreds södra stadsområde uppspåra en annan negativsamling, den Ekmanska, omfattande också den inemot 2,000 plåtar. Den är av något yngre datum än den Wisslerska, men kompletterar denna på ett lyckligt sätt därigenom, att den uteslutande omfattar bilder av personer, släkter och gårdar i socknarna kring Mariefred (särskilt Kärnbo). Fotografen hade lagt negativhögar efter sig överallt där han bott. Och först såg det ut som om allt sökande efter dem skulle bli resultatlöst. På en del ställen hade plåtarna försvunnit och på ett hade flera korgar negativ, som legat på en vind, året före grävts ner i en grop och förstörts. Huvudparten hittade jag dock slutligen på en gård, där man tänkt - göra drivbänksfönster av dem! En plan som lyckligtvis inte hunnit förverkligas. Nu är i stället även den stora negativsamlingen räddad åt eftervärlden, fastän självfallet en del därav illa skadats under förskingringstiden. Ur denna samling har omkring 200 plåtar hunnit bearbetas" /Ur i Sörmlandsbygden 1941 sidan 115
Objekttyp: