Gerhard Carlsson

Efternamn

Carlsson

Förnamn

Gerhard

Levnad (start)

1883-12-26

Levnad (slut)

1964-12-16

Alternativt namn1

Axel Gerhard Carlsson

Hem land

Sverige

Hem län

Södermanland

Hem landskap

Södermanland

Hem kommun

Nyköping

Hem ort

Nyköping

Födelse land

Sverige

Födelse län

Södermanland

Födelse landskap

Södermanland

Födelse socken

Björkvik

Födelse ort

Torsåker

Kön

Man

Verksamhet / yrke

Maskinsnickare

Anmärkning

Son till Karl Henning Carlsson (f.1849) och Anna Lovisa Eriksson (f.1857)

Syskon:
KARL Harald (f.1881)
Oskar Walthier (f.1886)
Edvin Leonard (ELIS) (f.1889)

Berättelse av Kjell Hedin (dotterson till Elis, 2009-09-28:

"Historien om Gerhard Carlsson f. 26 dec. 1883 Torsåker Sörmland.

Bröderna Karl, Walthier och Elis
Karl var kusk/hästskötare på Malstanäs i Sörmland och var vida känd för sitt sätt att kunna köra 4-spann? (8-hästar). Walthier blev hotellman och flyttade ofta runt i landet till olika hotelljobb. Elis (Björnstolpe) hamnade i Norrköping.

Gerhard kom till Nyköping efter skolgång och blev sjöman en tid, ville se världen men kom bara till Gotland!! Åter i Nyköping blev han ”Brandsoldat” som det så vackert hette och fick vara med och utveckla brandtelegrafen i östra villastaden (runt Kråkberget) vilket innebar att det oftast var han som fick klättra på hustaken och dra kabel.

Så NK-tiden, hade en förkärlek till snickeri och blev anställd som fräsare. På den tiden fanns inte skyddsanordningar på maskinerna och när det blev stopp i fräsmaskinen så slog trästyckena tillbaka och ofta hände olyckor med avklippta fingrar som resultat. Vid sin pensionering hade Gerhard bara höger tumme och vänster pekfinger oskadade, övriga hade skador eller var avklippta vilket hämnade honom mycket eftersom hans stora fritidsintresse var att spela fiol och kunde då inte medverka i NK:s musikorkester.

Efter NK-tiden startade han och flera ”utbrytare” Nyköpings Möbelfabrik som låg vid ån och där ”auktionskammare” finns idag. Det är ju inte någon auktion längre utan någon form av teater/ungdomsgård. Där fortsatte han som fräsare och fingrarna blev kortare och kortare och som bisyssla slipade han sågklingor, stämjärn och frässtål i ett litet skjul mellan byggnaden och åkanten.

Gerhard gifte sig med Eleonora och de fick dottern Elly f. 19 juli 1908 (fortfarande i livet) och sonen Edvin som dog mycket ung. De bodde i ett hus på Smörtorget (stadshuset idag) och ett tag vid brandstationen eftersom han var brandsoldat. Senare i livet flyttade Gerhard och Eleonora till en ”modern” lägenhet på Bagaregatan 7 med rinnande kallvatten inne, toalett i farstun som delades med flera hyresgäster, vedeldning med vedförråd på innergården (som fortfarande finns kvar). Eleonora dog 1959 och därefter flyttade Gerhard till dottern Elly på Villavägen. Julen 1964 blev han trafikdödad i korsningen Stockholmsvägen-Rundgatan.

Dottern Elly var en mycket idrottskunnig ung kvinna och var bl.a. Nyköpings första kvinnliga bandyspelare tillsammans med elverkschefens dotter Valborg Preuz som bodde i ”röda villan” vid elverket. Elly gifte sig med Claes som tillsammans med bl.a. Pelle Nilsson köpte ett företag i livsmedelsbranschen som senare döpts till Konservkompaniet! Men det är en annan historia som inte är så känd, utan en annan variant är mera känd.

För att då återgå till Gerhard och hans tekniska kunskaper, var han f.ö. nära vän med Charles Westerberg (CEWE) och enligt berättelsen ”kucklade” dessa ihop med lite av varje. Någonstans runt 1915 byggde Gerhard en radio, en s.k. kristallmottagare och när han lyckades få det att låta i hörlurarna sprang han runt som en ”hottentott” och skrek JAG HÖR; JAG HÖR. allt enl. dottern Elly (Det var ju anledningen till hela denna berättelse om vad en ung man i början av 1900-talet hade för uttryck). F.ö. kan jag berätta att jag aldrig hört min morfar Gerhard svära utan vad jag minns bestod hans svordom av ”sicket aber, sicket aber”.

Det finns mycket att berätta om dottern Elly (småskolslärarinnan) och mågen Claes (storseglaren/köpmannen) med det fåt bli en annan gång"