Arne Andersson

Typ av person

Fysisk person

Efternamn

Andersson

Förnamn

Arne

Levnad (start)

1922-12-27

Levnad (slut)

2019-02-10

Hem land

Sverige

Hem län

Blekinge

Hem landskap

Blekinge

Hem härad

Bräkne

Hem kommun

Karlshamn

Verksamhet / yrke

Vaktmästaren på Sternöskolan

Berättat

Fotografen Arne Andersson ”En tidsmaskin i Karlshamn ”
Året är 1922.
Tutanchamons grav upptäcktes i Luxor.
Folkomröstning om rusdrycksförbud i Sverige.
Första vasaloppet genomfördes.
Karin Boye debuterar med diktsamlingen” Moln”. Sveriges Riksdag beslutar införa bilskatt.
Greta Garbo slutar på PUB för att börja filma. Karl-Gerard sjunger in ”Jazzgossen”.
Den 27 december detta år, föds Arne Anders Andersson.
Arne som idag bor i en lägenhet i Stenhagen, med en härlig utsikt över staden. Där kan han från sitt köksfönster än idag, se sin mormor och morfars gamla hus där han växte upp, och platserna han lekte som barn.
Natur, böcker, konst och fotografering har alltid varit Arne Anderssons stora intresse i livet. Han köpte sin första kamera 1947 och började fotografera och gick då med i Karlshamns Fotoklubb som startades 1942.
Han hade först en billig kamera som läckte in ljus och inte var så bra. År 1950 köpte Arne en Rolleiflex som kostade 1000 kronor. Arnes månadslön var då 600 kronor.
Bilderna som tagits under åren är många. Över 40.000 dia-bilder. Nära 90 st. fotoalbum fyller hyllorna, samt tusentals svart-vita bilder fyller ut lägenheten. Allt i perfekt ordning. Ingenting har lämnats åt slumpen. Varje negativ är dokumenterat med datum och år, klockslag och bländare. För som Arne säger, man lär sig efter en tid när ljuset är som bäst på dagen.
När man får fram de där fina skuggorna man söker. Eller just det där ljuset som dyker upp en fin vintermorgon lite efter kl.10.00 på en förmiddag.
Bilder av naturen och miljöer är i klar majoritet, även om det finns många Karlshamnare på bilderna, så dyker det även upp fina bilder på Drottning Silvia och författaren Sven-Edvin Salje i samlingarna.
De flesta känner Arne som den glade, sjungande vaktmästaren på Sternöskolan. Där han var verksam under 30 år. På Sternöskolan var det också Arne som fotograferade alla klasserna. Ett uppdrag han skötte på lunchrasterna.
Innan jobbet som vaktmästare arbetade Arne 20 år i skogen, ”med yxa, såg och svans”. Verktygen man använde innan motorsågens intåg. Det var ett hårt slit att vara i skogen på den tiden, men en frihet som också gav en bra kondition som man har med sig i livet. Arne läste också på Hermods vid den här tiden, för att bli skogvaktare.
Arne har också ett stort konstintresse och är en flitig brevskrivare till konstnärer och författare. Det var som fotograf och dokumenterare Arne fick Alice Tegner-stipendiet. Eftersom han under 40 och 50-talet fotograferade miljöer och byggnader i Karlshamn innan de började rivas. En stor kulturgärning för dagens nostalgiker. Så mycket som har hänt i Karlshamn de senaste 60 åren.
Några exempel på alla föreningar Arne har varit och är med i fortfarande är: Föreningen Norden, Teaterföreningen, Sv. Naturskyddsföreningen, Konstföreningen, Sv. Turistföreningen, Karlshamn Fotoklubb. Vandringarna i Föreningen Norden och just naturen är något som Arne sätter stort värde på.
Sternö är ju hemmaplan för Arne. Där har han lekt som barn och hittar som i sin egen ficka. Det finns ju många som kallar Arne för Mr. Sternö, på grund av hans stora engagemang för naturen i Sternö. Han har kämpat i många år för att området skall bevaras utan för mycket exploatering. Arne drar sig inte heller för att skriva insändare och kontakta myndigheter om det så mycket som ryktas om onödig skogsbeskärning.
Det är just på Sternö som Arne har sin favoritplats, nämligen Västra Hålan, en liten undanskymd lagun där svanarna häckar och näktergalarna sjunger. En plats på jorden som alla borde få uppleva, säger Arne Andersson.
Text: Ronny Jönsson
Objekttyp:

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!