SLM 33598 - Tröja

Titel

SLM 33598 - Tröja

Anmärkning

Vit stickad hålmönstrad bomullskofta med ljusblå dekorationsränder nedtill och vid ärmslut. Knäppt framtill med 7 knappar.

Stickad av faster Elsa Westerberg till brorsdöttrarna Marianne och Birgitta Törnström.

Marianne skriver 2020-01-12:
"Den här koftan, med hålmönster, har min faster Elsa Westerberg (född Törnström) stickat till mig och min syster Birgitta ”Gittan” Good (född Törnström). Vår faster stickade koftor, raggsockor och någon gång även vantar till mig och min syster. Vi var inte alltid så glada för de mjuka julklapparna, men det var hennes fritidssysselsättning att sticka. Hennes son, vår kusin Kurt, hade redan flyttat hemifrån och bildat familj och jag tror min faster tyckte det var roligt att ge oss två tjejer lite presenter.
Mamma stickade även hon, men mest tröjor. Hon sydde även byxor åt oss när vi var yngre.
Jag minns att jag bara fick ha den vita koftan som finklädsel. Till uppropsdagen när höstterminen startade eller till skolavslutningen. Troligtvis hade jag den även på någon av alla Söndagsskolsfester vi deltog i vid Runtuna byggdegård.
Det är den 22/8, 1978 och på fotografiet har min syster Gittan koftan på sig. Det är dags att åka skolbussen till Tystberga Centralskola och en ny hösttermin. Gittan ska börja i år 2 och själv ska jag börja i år 6, det sista skolåret i Tystberga, innan högstadiet på Långbergsskolan i Nyköping.
Vid den här tiden skilde sig våra längder tämligen mycket åt. 3,5 år i ålder och nästan 30 centimeter, då jag vuxit så jag hade växtvärk i hela kroppen. Idag, när vi är 50 år och lite över, skiljer endast ca 4 cm och den vita koftan skulle förmodligen sitta som ett korvskinn, om vi ens kan trä den över armarna."

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

33598

Förvärvsdatum

2007-09-22

Sakord

Tröja

Specialbenämning

Kofta

Material

Textil: Bomull

Bredd (mm)

380

Höjd (mm)

440

Källhänvisning

qrtag
“SLM 33598 - Tröja,” Sörmlands museum
hämtad 21 augusti 2024, https://cust.kulturhotell.se/c24/items/show/319860.