SLM 34180 - Blus

Titel

SLM 34180 - Blus

Anmärkning

Blå 1970-tals tunika med lång ärm i viskose (alt. bomull) med sprund mitt fram. Tunikan knyts i fram är med gula snören med toffs samt knäpps med plastknappar på axlarna. Från axlarna och längs sprundet mitt fram tunikan utsmyckad med broderier i gult, grönt, rött, rosa och svart. I broderiet finns 11 runda små speglar.

"Skjorta från Indien/Afghanistan
Jag fick den av min bror tror det var i slutet av 60-talet - början 70-talet. Då hade han tillsammans med en kusin och vänner gjort en resa med en gammal Volkswagensbuss till Ryssland och sen till Afghanistan och Indien.
När han kom tillbaka fick jag skjortan som jag använde mycket, båda varma sommardagar och till fest.
Oftast hade jag den till beige byxor av trikå som hade vita blommor i mönstret eller också till vita byxor av lakansväv. Båda byxorna var vida i benen och hade dragsko i midjan. Jag hade sytt dem själv. Sen hade jag sandaler för det mesta (en period sandaler från Indien) eller träskor och en mängd halsband, långa sådana. Favoriten var av hårda fröer som min moster gett mig när hon kom från Sydafrika.
Min pappa och även min svåger uppskattade inte alltid min klädsel men jag trivdes.
Sista gången jag hade skjortan var när kören Stavsjöventilerna framträdde i Pelles lusthus, tror det var 2003, med en konsert med 60-talslåtar. Då hade jag långkjol, näbbstövlar, skjortan och långt halsband på mig".
Nyköping 2011-09-21 Märta Levenstam Persson

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

34180

Tillkomsttid start

1970-tal

Förvärvsdatum

2003

Sakord

Blus

Specialbenämning

Tunika

Material

Textil: Bomull Plast

Längd (mm)

760

Teknik

Broderat

Tillverkning - Land

Indien

Källhänvisning

qrtag
“SLM 34180 - Blus,” Sörmlands museum
hämtad 21 augusti 2024, https://cust.kulturhotell.se/c24/items/show/320614.