DSLH 266 - Vävprov

Titel

DSLH 266 - Vävprov

Anmärkning

Två tygprover klistrade på kartong.

Det övre är vävt i bomullsgarn i kypert med färgeffekt, rutigt i naturvitt, mörkblått och rosa. Invid provet står: Södermanlands läns hemslöjdsförening.

Det nedre provet är vävt i bomullsgarn i tuskaft med färgeffekt, rutigt i naturvitt, rött, blått och rosa. Invid provet står: Södermanlands läns hemslöjdsförening. Tyg från Gåsinge. Ingår i Gåsinge-Dillnäs dräkten till kjol och väst, komponerat år 1950. Vit skjorta. Blå bindmössa. Förkläde och stycke vit voile med rosa broderi.

Enl "Arkivförteckning" är proverna felförda, tillhör "Produktion".

Benämningen ”INV”
Det här föremålet ingår i en tygprovssamling som har tillkommit under det att hemslöjdsföreningen i Södermanland drev butik i Nyköping 1924-1984. Benämningen INV härrör från en katalogisering och märkning som genomfördes 1984 efter att butiken hade stängt sin verksamhet. Typrovssamlingen delades in i två avdelningar, inventeringsprover (INV) och produktionsprover (PROD). Inventeringsproverna innefattar vävprover som har samlats in från Södermanland och spänner över en tidsperiod nära tvåhundrafemtio år. Produktionsproverna består dels av kopior eller bearbetningar av inventeringsproverna, dels nykomponerade textilier.

Museikod

DSLH

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

266

Historik

Gåsinge-Dillnäs, Gåsinge-Dillnäs

Förvärvsdatum

2011-01-01
2011-01-01

Sakord

Vävprov

Teknik

Vävt

Källhänvisning

qrtag
“DSLH 266 - Vävprov,” Sörmlands museum
hämtad 3 juli 2024, https://cust.kulturhotell.se/c24/items/show/325634.