SLM M018166 - Altarprydnad i Spelviks kyrka 1943

SLM_M018166.JPG
Foto: Ivar Schnell/Södermanlands hembygdsförbund
Creative Commons - Erkännande
Spelviks kyrka år 1943.

Objekttyp

Titel

SLM M018166 - Altarprydnad i Spelviks kyrka 1943

Anmärkning

"Altarprydnaden från omkring 1680 talar alldeles tydligt barockens våldsamma och lidelsefulla språk, dock i översättning till sörmländsk allmogedialekt, Allt är liv och rörelse: kolonnerna vrider sig, konturerna leva, släta ytor livas genom ornament och marmorering, ljus och skugga växla, färgerna äro bjärta och många" /Ur Spelviks kyrka (1943) sidan 13.

"Altarprydnadens huvudbeståndsdel är en tavla, som framställer den korsfäste Kristus med Maria och Johannes sörjande vid korsets fot. I underdelens mittparti framställes Nattvarden och högst upp Kristus stående på jordklotet med ett flaggprytt kors i handen. Vi återfinna sålunda den vemodsfyllda begynnelsen, den tragiska höjdpunkten och det segerrika slutet i Kristi lidandes drama. Inramningen kring scenen utgöres av en arkitektonisk uppställning av svassande barockprakt, allt målat i mustiga och glada färger, bland vilka svart, grönt och rött dominera.

En kännare av svensk snickarkonst säger om denna altarprydnad, att det är ett bondskt men ingalunda dåligt arbete. Just därför, att det är 'bondskt', passar det så utmärkt väl i Spelviks kyrka. Ett epitafium över Jonas Moseni i Strängnäs domkyrka daterad 1682, anses kunna vara utfört av samma mästare. Nyssnämnda årtal antyder även, inom vilken tidsrymd tillkomsttiden för altarprydnaden i Spelvik ungefärligen är att söka" /Ur Spelviks kyrka (1943) sidan 8-9.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

M018166

Tillkomsttid start

1943

Bild byline

Foto: Ivar Schnell/Södermanlands hembygdsförbund

Upphovsrättsinnehavare

Södermanlands hembygdsförbund

Motiv

Spelviks kyrka , Spelvik, Spelvik, Rönö, Nyköping, Södermanland, Södermanland, Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Påsikt: Sv/V

Material (foto)

Papper

Källhänvisning

qrtag
“SLM M018166 - Altarprydnad i Spelviks kyrka 1943,” Sörmlands museum
hämtad 9 juli 2024, https://cust.kulturhotell.se/c24/items/show/352846.

Publikationer

  • Bohrn, Erik (1943). Spelviks kyrka: Sörmländska kyrkor 29 [Häfte]. Eskilstuna: Södermanlands hembygdsförbund (Sörmländska kyrkor). s. 13.