SLM 18139 908 - Blykors med runor

Objekttyp

Titel

SLM 18139 908 - Blykors med runor

Anmärkning

Föremålet utgörs av korsformigt blybleck, 30 × 46 mm stort och 1 mm tjockt, som bär runinskrift på två sidor. Blykorset är monterat på ett järnkors, som döljer större delen av inskriften på baksidan. Järnkorset mäter 73 × 41 mm och är försett med en spetsig ände nedtill. Blykorset är i stort sett bevarat i sin helhet, men har några defekter. Det övre vänstra hörnet av den övre korsarmen är omvikt, och samma sak gäller den vänstra korsarmens övre hörn. I det nedre hörnet av samma korsarm saknas en större bit av blyplåten. En skada finns även i det nedre högra hörnet av den nedre korsarmen. Det bör också nämnas att den högra korsarmens ytterkant är angripen av korrosion.

Inskrift på framsidan:
AGLA GALA LAGA GALA LAGA.
Deus meus. AGLA GALA LAGA AGLA. Te amo(?).
Runorna AGLA är begynnelsebokstäverna i de fyra orden i en hebreisk formel: Attah gibor leolam adonai, som betyder "Du är stark i evighet, herre!"
En skyddsformel som under medeltiden skrevs med både latinska bokstäver och runor. AGLA-formeln var mycket spridd under medeltiden känd över hela Norden.

Inskriften på baksidan är delvis dold bakom ett järnkors, Några av dem är "trollrunor" som hade till uppgift att vara just obegripliga, så att onda väsen skulle vara sysselsatta med en olöslig uppgift.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

18139

Tillkomsttid start

1300-tal

Tillkomsttid slut

1400-tal

Källhänvisning

“SLM 18139 908 - Blykors med runor,” Sörmlands museum, hämtad 29 april 2024, https://cust.kulturhotell.se/c24/items/show/462008.