Blm Db 2022 0057

Db 2022 0057.JPG
Foto Morgan Olsson/Blekinge museum
Creative Commons - Erkännande-Ickekommersiell
Jämshögs kyrka. Minnessten över katten Kalle, som under 10 år bodde på Jämshögs kyrkogård.
Text från Jämshögs församling:
"Vår kyrkogårdskatt/medarbetare Kalle har lämnat oss. Kalle har varit vår kyrkogårdskatt under ca 10 år och var inne på sitt sjuttonde levnadsår. Man kan väl säga att åldern tog ut sin rätt och trots tidigare veterinärbesök för bl a sitt öga blev han sämre under sitt sista år. Måndagen 2 januari bedömdes det av veterinär att han var så dålig att det var dags för honom att somna in. 17 år som utekatt inger faktiskt respekt i det läget.

Kalle valde själv att bosätta sig på kyrkogården och har fått göra så med sin ägares samtycke. Under de år han har varit där har han fått leva sitt liv i så stor frihet som möjligt, samtidigt som vi har sett till att han har haft möjlighet att vara inne i verkstaden och dess kök, haft en egen isolerad (och uppvärmd) liten stuga, mat, tillsyn och veterinärbesök när så har behövts, t ex för sitt infekterade öga. Likaså har många människor haft stort intresse av att prata med honom, kela med honom och även förse honom med kattmat. Detta kan ju ha bidragit till att hans midemått ibland var lite väl stort. Att Kalle själv har trivts med det livet och en myckenhet av människor är något vi har märkt. Allt har dock ett slut och nu har Kalle nåt dit. Vi kommer att sakna honom, det är det säkert många som gör, och vi planerar att sätta upp en liten minnessten på kyrkogården, det är han absolut värd."

Objekttyp

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

Db 2022 0057

Ämne 1

Byggnad för religionsutövning

Ämne 2

Kyrka

Tillkomsttid start

2022-05-23

Bild byline

Foto Morgan Olsson/Blekinge museum

Motivkategori

Föremål

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Landskap

Blekinge

Motiv - Län

Blekinge

Motiv - Kommun

Olofström

Motiv - Socken

Jämshög

Motiv - Ort

Jämshög

Bildtyp

Digitalbild

Källhänvisning

“Blm Db 2022 0057,” Blekinge museum, hämtad 1 juli 2024, https://cust.kulturhotell.se/c32/items/show/122967.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!