Blm 4849 - Lådkamera

Beskrivning

Kamera av lackad mahogny. Två hopskjutbara lådor. Främre lådan med objektiv är fäst i bottenplattan, på vilken den mindre glider in i den främre. Baktill löstagbar kassett för fotoplåt (daguerreotyp?). Denna byts före fotograferingen ut mot en kassett med matt glasskiva på vilken man fokuserar motivet. Mässingsobjektiv med ställskruv för skärpeinställningen. Objektivet sitter på en platta som är skjutbar i sidled. (För exponering av två bilder eller stereobilder?). En extra skjutbar platta med större hål än den som sitter på kameran. Objektivlock av mässing, gängat.
Kameran grovinställdes genom att man sköt den bakre lådan framåt eller bakåt och sedan låste den i lämpligt läge med en skruv, som löpte i ett spår i bottenplattan. Skärpan kunde därefter om så erfordrades fininställas med objektivets kugghjulsmekanism.
Denna kameratyp dominerade helt under 1840- och 1850-talen men tillverkades fram till sekelskiftet och användes i ateljéer långt efter det att bälgkameran hade kommit i allmänt bruk. Hopskjutbara lådkameror var också länge populära i tropiska länder, eftersom de tålde fukt och insektsangrepp bättre än kameror med läderbälg gjorde.
Spricka i spårets förlängning på bottenplatta. Låsskruv för låda saknas. Bildkassetten sliten, delvis trasig. Liten flisa borta på frontplatta.
Gåva, 1907, av apotekare Bror Adolf Söderströms sterbhus, genom fröken Alma Söderström, Lilla Boråkra.
Neg nr A 83:55

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

4849

Tillkomsttid start

cirka 1850

Förvärvsdatum

1907

Förvärvsomständighet

Gåva

Samtidigt förvärvat

Blm 4801-4905

Sakord

Lådkamera

Specialbenämning

Skjutlådekamera

Klassifikation 1

Foto

Klassifikation 2

Kameror

Antal

1

Material 1

Trä

Material 2

Mässing

Material 3

Glas

Bredd (mm)

365

Höjd (mm)

170

Djup (mm)

310

Källhänvisning

“Blm 4849 - Lådkamera,” Blekinge museum, hämtad 18 juli 2024, https://cust.kulturhotell.se/c32/items/show/20500.

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!