Blm WJJ 01

Villa Lugnet, Västra 5:2, Lugnet 2, ligger på Gamla Dalbyvägen 4 i Nättraby. Familjen Jenvald flyttade hit 1942. Waldemar Jenvald var bagarmästare och hade eget företag här vid hemmet. Tidigare hade han haft sin verksamhet vid järnvägsstationen i Nättraby och dessförinnan i Karlskrona.
Villa Lugnet var ett ganska stort hus med inglasad kallveranda. Huset hade två våningar med ett enkelt kök, förråd, stort rum och kammare på ovanvåningen. Ett kök med kallvattenkran och AGA-spis, matrum, stort rum, kammare och sovrum fanns på bottenvåningen. Huset saknade källare men en matkällare fanns under verandan. Uppvärmningen skedde med AGA-spisen och kakelugnar i alla rum. Huset renoverades och fick oljeeldad centralvärme- åtmistone på bottenvåningen och ett modernt kök i slutet av 1960-talet. Sovrummet på bottenvåningen blev pannrum och badrum. Kammaren blev nytt sovrum. Renoveringen kostade hisnande 10 000 kronor.

Objekttyp

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

WJJ 01

Samhör med

Blm_WJJ 01- Blm_WJJ 05

Ämne 1

Bostadshus

Ämne 2

Villa Lugnet

Ämne 3

Grindstolpe

Ämne 4

Bagarmästare

Tillkomsttid start

1910-tal

Tillkomsttid slut

1920-tal

Motivkategori

Byggnad

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Landskap

Blekinge

Motiv - Län

Blekinge

Motiv - Kommun

Karlskrona

Motiv - Härad

Medelstad

Motiv - Socken

Nättraby

Motiv - Ort

Nättraby

Motiv - Gata

Gamla Dalbyvägen 4

Format

ca 150*100 mm

Bildtyp

Påsiktsbild

Källhänvisning

“Blm WJJ 01,” Blekinge museum, hämtad 17 augusti 2024, https://cust.kulturhotell.se/c32/items/show/91574.

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!